ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Παναχράντου στην Άνδρο


Σε ορεινή περιοχή στο χωριό Φάλλικα της Άνδρου, κοντά στη Χώρα, βρίσκεται η ιδιαίτερα ιστορική και σημαντική Ιερά Μονή Παναχράντου. Αποτέλεσε έκφραση ευγνωμοσύνης του Αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά προς τη Θεοτόκο για την απελευθέρωση της Κρήτης από τούς Άραβες το 961 μ.Χ.

Το έτος αυτό, στο ξεκίνημα της μονής, βρέθηκε θαυματουργικά από μοναχούς στο βουνό, η εικόνα της Παναγίας. Η εικόνα της Θεοτόκου Παναχράντου είναι μια από τις εικόνες που φιλοτέχνησε ο Απόστολος Λουκάς.

Μετά την ανακαίνισή της στις αρχές του 17ου αιώνα, η μονή έφθασε να έχει μέχρι 360 μοναχούς. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο την ανακήρυξε το 1683 σε Σταυροπηγιακή.

Η μονή της Παναγίας της Παναχράντου στην Άνδρο είναι επίσης γνωστή και ως Αγίου Παντελεήμονα, λόγω του ότι αποθησαυρίζεται στη μονή η Κάρα του ιαματικού αγίου.

Η Σχολή της Αγίας Τριάδος (1813) στη μονή αποτέλεσε την πρώτη Σχολή Ελληνικών γραμμάτων κατά την τουρκοκρατία στην περιοχή. Γενικότερα, η προσφορά της μονής Παναχράντου ανά τους αιώνες είναι ανεκτίμητη. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, παραχώρησε για τη στέγαση και την αποκατάσταση των προσφύγων όλα τα κτήματα, που διέθετε εκτός Άνδρου και τα μισά απ’ όσα κατείχε στο νησί, ενώ στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής έσωσε πολλά παιδιά από τον υποσιτισμό.

Ο σημερινός Καθηγούμενος π. Ευδόκιμος, ο οποίος έχει συμπληρώσει έξι δεκαετίες στη μονή, με τη συνοδεία δύο μοναχών, διαφυλάττει σήμερα μια μοναστική παράδοση δέκα και πλέον αιώνων.

Ο όσιος μοναχός Χριστοφόρος Παπουλάκος

Η Ιερά Μονή Παναχράντου συνδέθηκε με τον μοναχό Χριστοφόρο Παπουλάκο, ο οποίος με την κατηγορία ότι ξεσηκώνει τον πληθυσμό της Πελοποννήσου, καταδικάστηκε με ισόβια εξορία στη μονή Παναχράντου, στην οποία τον επισκεπτόταν πλήθος κόσμου, μέχρι την κοίμησή του, στις 18 Ιανουαρίου 1861. Τάφηκε στο κοιμητήριο της μονής, ενώ η σημερινή αδελφότητα το 2011, με την βοήθεια ανώνυμων δωρητών, επισκεύασε τον χώρο που κρατείτο.

Στις συνειδήσεις πολλών πιστών, ο ταπεινός μοναχός Παπουλάκος είναι άγιος. Το όνομα του οσίου παραμένει ακόμα προς επίσημη αγιοκατάταξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ήδη πάντως έχουν ιστορηθεί σύγχρονες εικόνες του οσίου Χριστοφόρου και έχουν χτιστεί ναοί αφιερωμένοι στην μνήμη του.

Περιοχή – πληροφορίες

Το μοναστήρι βρίσκεται μεταξύ των χωριών Φάλλικα και Μέσα Βουνί. Η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι πιο εύκολη από το χωριό Έξω Βουνί. Από τη μονή θα απολαύσετε υπέροχη θέα προς την κοιλάδα της Μεσαριάς και τη Χώρα της Άνδρου. Η περιοχή προσφέρεται και για περιπατητικό τουρισμό, με μονοπάτι από τη Μεσαριά.

Η Ιερά Μονή Παναχράντου είναι επισκέψιμη όλο το χρόνο, από την ανατολή έως τη δύση του ήλιου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για ολιγοήμερη φιλοξενία, πάντα κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Ο ηγούμενος π. Ευδόκιμος ξεχωρίζει για τη φιλοξενία του.

Οι δύο μεγαλύτερες πανηγύρεις της μονής είναι του Αγίου Παντελεήμονος στις 27 Ιουλίου και της Παναγίας στις 15 Αυγούστου.

Τηλ.: (+30) 22820 51090      E-mail:  impanahrantou@gmail.com

Πηγή φωτ.: http://impanahrantou.blogspot.gr