Η θέση της Ιεράς Μονής Σινά, παραδοσιακά συνδέεται με τη βιβλική γη της Μαδιάμ του Νοτίου Σινά, στους πρόποδες του Θεοβαδίστου όρους Σινά στην Αίγυπτο, όπου ο Μωυσής είδε το όραμα της Αγίας Βάτου. Αξιοζήλευτο δώρο του Θεού στη Μονή αποτελούν τα Ιερά Λείψανα της Πολιούχου της Μονής, της Αγίας Αικατερίνας ή Αικατερίνης (εορτή 25 Νοεμβρίου), τα οποία βρέθηκαν στο Παρεκκλήσιο της κορυφής του όρους που φέρει σήμερα το όνομά της.
Η Αγία γεννήθηκε στη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 294 μ.Χ. από αριστοκρατική ειδωλολατρική οικογένεια και πήρε το όνομα Δωροθέα. Σπούδασε στις εθνικές σχολές της εποχής φιλοσοφία, ρητορική, ποίηση, μουσική, μαθηματικά, αστρονομία και ιατρική. Το απαράμιλλο σωματικό της κάλλος, η εκπληκτική της μόρφωση, η αριστοκρατική της καταγωγή και η αρετή με τη οποία ήταν στολισμένη, την έκαναν περιζήτητη νύφη. Αυτή όμως αρνιόταν κάθε παρόμοια πρόταση, έως ότου κάποιος Μοναχός της γνώρισε το αληθινό Νυμφίο των ψυχών, τον Ιησού Χριστό. Βαπτίσθηκε και ονομάσθηκε Αικατερίνα, που κατά μία εκδοχή σημαίνει Στεφανία ή Πολυστεφανία.
Κατά τη διάρκεια των διωγμών του Αυτοκράτορα Μαξιμίνου, στις αρχές του 4ου αιώνα, ομολόγησε την πίστη της στον Ιησού Χριστό και δημοσίως κατηγόρησε τον Αυτοκράτορα για τις θυσίες του προς τα είδωλα. Εκείνος διέταξε πενήντα ρήτορες από όλη τη αυτοκρατορία να τη μεταπείσουν, αλλά αντιθέτως αυτοί πείσθηκαν από εκείνη, από τα ρητά των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων, τα σχετικά με το αληθινό Θεό και πίστευσαν στο Ιησού Χριστό. Μετά από αυτό η Αγία βασανίσθηκε σκληρά, αλλά αντί να καμφθεί το ηθικό της κατόρθωσε με το ένθεο παράδειγμά της να προσελκύσει στη Χριστιανική πίστη τη σύζυγο του Αυτοκράτορα και άλλα μέλη της Αυτοκρατορικής Αυλής.
Κατά την παράδοση, μετά από το αποκεφαλισμό της, άγγελοι παρέλαβαν το σώμα της και το μετέφεραν στην κορυφή του υψηλότερου όρους του Σινά, το οποίο σήμερα φέρει και το όνομά της. Ανάμεσα στον 8ο με 9ο αιώνα η ύπαρξη του αγίου λειψάνου αποκαλύφθηκε σε όνειρο Μοναχών της Μονής, οπότε και έγινε η ανακομιδή και η τοποθέτησή του στο Άγιο Βήμα του Καθολικού της Μονής, μέσα σε μία μαρμάρινη λάρνακα. Το μύρο που ανάβλυζε και ακόμη αναβλύζει από τη Αγία Κάρα της αγίας είναι ένα συνεχές θαύμα. Η ευλάβεια προς τη αγία Αικατερίνα και το όνομά της διαδόθηκε στη Δύση από τους Σταυροφόρους, και από τον 11ο αιώνα και μετά η Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά άρχισε να γίνεται γνωστή και ως Μονή της Αγίας Αικατερίνας.
Το Συγκρότημα του Όρους της Αγίας Αικατερίνας
Το Όρος της Αγίας Αικατερίνας είναι το υψηλότερο της χερσονήσου του Σινά που φθάνει στα 2.646 μέτρα. Απέχει πέντε ώρες με τα πόδια από τη Μονή. Ο δρόμος είναι ομαλός, κατασκευασμένος από τον αείμνηστο Μοναχό Μωυσή.
Στην κορυφή του όρους υπάρχει το Παρεκκλήσιο της Αγίας. Ο τόπος όπου ανακαλύφθηκε το Άγιο Λείψανο, είναι ακριβώς κάτω από την Αγία Τράπεζα. Δίπλα στο Παρεκκκλήσιο υπάρχουν δύο δωμάτια για τους προσκυνητές. Η θέα από εδώ είναι θαυμάσια. Ο προσκυνητής μπορεί να δει την Ερυθρά Θάλασσα Νοτίως, και τον Κόλπο του Εϊλάτ Ανατολικώς.
Από το 2003 το μοναστήρι βρίσκεται στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Η Λάρνακα της Αγίας Αικατερίνας
Η μαρμάρινη Λάρνακα στην οποία φυλάσσεται σήμερα το τίμιο λείψανο της Αγίας Αικατερίνης ευρίσκεται στη Νότια πλευρά του Αγίου Βήματος του Καθολικού. Είναι έργο που συνέθεσε ο λιθουργός και Σκευοφύλακας της Μονής Προκοπίος, αξιοποιώντας παλαιοχριστιανικά θωράκια. Στο χώρο του Αγίου Βήματος φυλάσσονται άλλες δύο Λάρνακες οι οποίες έχουν δωριθεί στη Μονή από τη Ρωσία.
Όλοι οι προσκυνητές έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν τα τίμια λείψανα της Αγίας μετά το πέρας των ακολουθιών. Τότε τα τίμια λείψανα εκτίθενται για προσκύνηση και δίδεται σε κάθε προσκυνητή τότε ως ευλογία το αργυρό δακτυλίδι της Αγίας. Το δακτυλίδι αυτό συμβολίζει τον πνευματικό αρραβώνα της Αγίας με το Χριστό και τον σύνδεσμο κάθε προσκυνητή με τη Μονή, θεωρείται δε μεγάλο φυλακτό το οποίο οι προσκυνητές συνήθως το φορούν δια βίου.
Μετόχια στην Ελλάδα
Στις ημέρες μας η Ιερά Μονή Σινά διατηρεί εν ενεργεία Μετόχια σε τέσσερα Κράτη.
Στην Ελλάδα υπάρχουν εννέα ανεξάρτητα μετόχια: Στην Αθήνα υπάρχει το κεντρικό Μετόχι με το Ναό της Αγίας Αικατερίνης, και τα Μετόχια της Αγίας Βαρβάρας Αχαρνών Αττικής και το Κάθισμα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Αλεποχώρι των Μεγάρων Αττικής. Στην Κρήτη υπάρχει στο Ηράκλειο ο ιστορικός Ναός της Αγίας Αικατερίνης και το Μετόχι του Αγίου Ματθαίου, και στον Άγιο Βασίλειο Πεδιάδος η Ιερά Μονή της Παναγίας Σπηλαιωτίσης, στα δε Περιβόλια Κυδωνίας η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος. Στα Ιωάννινα το Μετόχι έχει το Ναό της Αγίας Αικατερίνης και στην πόλη της Θεσσαλονίκης το κονάκι με το Παρεκκλήσιο του προφήτου Μωυσέως.
Η εικόνα του Χριστού του 6ου αιώνος στην Μονή Σινά (από τις πιο γνωστές εικόνες του Χριστού παγκοσμίως)
Η Μονή διαθέτει πλησίον της Ξενώνα για την στέγαση προσκυνητών, κυρίως των οργανωμένων πολυπληθών ομάδων.
Κρατήσεις στό τηλέφωνο +20 69 3470 353 καί στό φάξ +20 69 3470 543. Ὥρες ἐπικοινωνίας 8:30 – 13:00 καί 17:30 – 21:00.
Πηγή: www.sinaimonastery.com